Traumakezelés

A magyar Wycliffe új szolgálati ága

A bibliafordításban tevékenykedő misszionáriusok régóta tudják, hogy a lefordított Szentírás önmagában nem változtatja meg az emberek életét. Ezért szolgálatunknak a bibliahasználat elősegítése is fontos ága. Ez többek között írásolvasás-oktatással, audio-vizuális eszközök felhasználásával és olyan programok szervezésével történik, amelyek során a résztvevők az életük különböző területein alkalmazhatják a Biblia tanításait. Ez utóbbira példa a traumakezelés is.

Nemzetközi munkatársaink harminc évvel ezelőtt Afrikában szembesültek vele, hogy milyen nagy szükség volna egy olyan anyagra, amelyet a helyi gyülekezetvezetők és keresztények használhatnak, amikor szenvedő, sok szörnyűséget átélt embereknek próbálnak segíteni. Így született meg A szív sebeinek gyógyulása c. könyv, amelyben – segítőknek és szenvedőknek egyaránt – Biblia-alapú és a mentálhigiénia széles körben elfogadott módszereit felhasználó tanítás ad válaszokat ilyen kérdésekre:

  • Mi sebezheti meg a szívet?
  • Mi segíti a szív sebeinek gyógyulását?
  • Mi történik, amikor gyászolunk?
  • Ha Isten szeret, miért szenvedünk
  • Hogyan vigyük fájdalmunkat a kereszthez?
  • Hogyan bocsáthatunk meg másoknak?

Ezt a könyvet ma szerte a világon használják, és eddig csaknem 160 nyelvre lefordították. Az  Amerikai Biblia Társaság (American Bible Society) és Wycliffe munkatársak pedig megalakították a Traumakezelő Intézetet (Trauma Healing Institute = THI).

Magyar Wycliffe munkatársak néhány éve kapcsolódtak ehhez a szolgálati területhez. Ők felismerték, hogy a Szentírásra épülő traumakezelésre nemcsak a külmisszióban, de bárhol a világon, így Magyarországon is nagy szükség van. Így lett a traumakezelés a magyar Wycliffe új missziói ága – itthon is. Hisszük, hogy az emberi szenvedés nagy kérdéseire egyedül Isten az Ő Igéjéből adhat választ, és hogy – mind a gyógyuláshoz, mind a másoknak való segítéshez – fontos ezeket a válaszokat megismernünk.

Munkatársaink a Trauma Healing Institute (THI) szükséges képzéseit elvégezve 2022-ben kezdtek el Magyarországon traumakezelő csoportokat vezetni. Jelenleg A szív sebeinek gyógyulása c. könyv magyar kiadásán dolgozunk. Célunk, hogy a könyv megjelenése után továbbadjuk a képzést olyanoknak, akiket Isten traumakezelő csoportok vezetése által hív az Ő országának építésére, erősítésére. (További információ a következő email címen kérhető: traumakezeles@gmail.com)

A traumakezelés mint új szolgálati ág projektként támogatható!

Legyünk a szükségben lévők mellett lelki támaszként is!

A Trauma Healing Institute kidolgozásában elérhetőek ukrán és orosz nyelven is olyan anyagok, amelyek segítséget nyújthatnak a traumát átélt emberek számára, valamint az őket közvetlenül segítők számára. Ezen anyagok most elérhetőek honlapunkon is:

ukrán nyelvű
orosz nyelvű

„Ti kitartottatok velem megpróbáltatásaimban.”
(Lk 22:28)

Angol nyelven még több anyag elérhető a Trauma Healing Institute weboldalán!