Akadályok ellenére - hamarosan nyomtatásban is elkészül a kunda Újszövetség

A kunda fordítók rendkívüli munkát végeztek az elmúlt évek során, annak ellenére, hogy a koronavírus járvány náluk is komoly nehézségeket okozott, sőt, egyik munkatársuk halála is váratlan veszteséget jelentett a csoportnak, épp a munka finisében.

Ferreira Láng Emese munkatársunk bibliafordítói konzulensként évekig segítette, képezte és tanácsolta az anyanyelvi csapatot a munka során, hol személyesen, hol online módon.

Emese pandémia alatti munkájába itt kukkanthatsz be:

A pokol kapui sem állnak ellen…

Ken Sawka, partnerünk, a Partners In Bible Transalation nevű szervezet vezetője így ír 2022. szeptemberi markáns tapasztalatáról az anyanyelvi ige ereje kapcsán a kunda közösségben:

„A kunda nép egyik legsötétebb helye nem egy város, hanem egy Malaila nevű éves ünnepség. Amikor először értesültem róla, egy zambiai lelkész figyelmeztetett: „Ha elmész Malailába, elveszíted az üdvösségedet!”. Aggódott, mert az ünnepség három napig tartó kicsapongás. Ez az ördög csapdája lehet, amely a hívőket elfordítja Krisztustól.

A kunda bibliafordító csapatunk azonban egyetértett abban, hogy el kell vinnünk Krisztus üzenetét az ottani embereknek. Így hát napokig tartó böjtölés és imádság után csatlakoztunk az összegyűlt tömeghez, készen arra, hogy megosszuk velük Jézust.

Miután a kiküldött csapatok visszajöttek, arról számoltak be, hogy több mint 150 ember imádkozott velük azért, hogy befogadja Krisztust. További 100 ember kért imát azért, hogy megszabaduljon a gonosz szellemektől, és sokan mások gyógyulásért kértek közbenjárást. Isten megnyitotta az utat, így több mint 300 felnőtt emberrel tudtunk imádkozni. A kunda területeken lévő gyülekezetek megerősödtek, mivel sokuk számára ez volt az első alkalom, hogy ilyen missziót végeztek. Az egyik legbefolyásosabb lelkipásztor a térségben ezt mondta utána: „Most már látjuk. Megnyílt a szemünk”. Megértette, hogy az egyháznak oda kell mennie, ahol a bűnösök vannak. És a pokol kapui sem állnának ellen annak, amit Isten véghezvisz.” (Forrás: partnersinbibletranslation.org)

Bár az Újszövetség fordítása már 2021 közepén lezárult, különféle problémák miatt a tördelési munkálatok még 2022. november végén is folyamatban voltak. A tervek szerint december elején indulhat meg a nyomtatás Koreában, a zambiai átadási ünnepséget pedig 2023 augusztusában szeretnék megtartani.

A nyár folyamán elkészült a kunda Újszövetség audio verziója is, amibe a Bible.is oldalon bele is hallgathatsz. Íme egy részlet Lukács evangéliumából:

Imádkozz velünk, hogy a tiszta ige szóban és írásban is minél hamarabb eljusson a kunda nép más tagjaihoz is, hozzon szabadulást, helyreállást. Ragyogjon fel az élet világossága a kunda népre is!